miercuri, 1 decembrie 2010

Învrăjbirea populaţiei




Mă doare sufletul când vad unde ne-a adus gândirea mediocră a actualilor conducători ai acestei ţărişoare amărâte şi pururea condamnate la sărăcie şi subdezvoltare.. Nu numai ca a învrăjbit diversele categorii sociale între ele, dar a reuşit  ca şi în cadrul aceleiaşi categorii să se mănânce oamenii între ei. De exemplu, pensionarii cu venituri sub 1000 lei se uită strâmb la cei cu venituri de peste 1000, dar si la cei care beneficiază de pensia minima garantata (sau cum s-o mai fi numind), pentru ca aceaştia din urma, chipurile, n-ar fi muncit pentru ea. Femeia de serviciu este pornită împotriva directorului şi în general, a tuturor angajaţilor din instituţie, pentru că au salarii mai mari decât ea şi-şi spune cu năduf: "Ăştia ar trebui să-şi măture singuri, nu să mă chinui eu, pe 500 lei să strâng mizeria după ei", uitând însă că dacă aceia şi-ar mătura singuri, ea n-ar mai avea  ce să caute în instituţie. Aceeaşi atitudine o au şi cei care lucrează în sectorul privat, faţă de cei din sectorul public, cum, de altfel, nu există o stare de conciliere nici între ţărani, muncitori şi intelectuali. Chiar şi tinerii au fost asmuţiţi împotriva bătrânilor şi invers.
Mai mult decât atât şi cu totul de neînţeles pentru orice minte corect organizată, se incită astăzi populaţia civilă împotriva instituţiilor statului (parlament, poliţie, justiţie etc.), de parcă, la nivelul conducerii statului, s-ar dori instituirea anarhiei şi nicidecum păstrarea unei ordini socială (recent, chiar o doamnă ministru în funcţie, hulea într-o convorbire televizată, o instanţă judecătorească, pentru că îndrăznise să se pronunţe în defavoarea ei, într-un proces intentat unei alte femei politician).
Exemple sunt multe, dar prefer sa mă opresc aici. Concluzia pe care o trag este ca nici regimul comunist nu  a provocat dezbinarea prin propovăduirea egalitarismului cu atâta ardoare ca cei ce ne conduc azi.
               Din totdeauna, la nivelul diverselor structuri, publice sau private, pentru a se descuraja corupţia sau pentru a se atrage oameni de valoare pe anumite posturi, ori pentru a recompensa anumite sacrificii sau munci periculoase, s-au plătit salarii mai mari decât altor categorii.
Am auzit cu toţii expresii de genul: "Ce, eu l-am pus sa se facă poliţist?" când un poliţist îşi pierde viata intr-o acţiune specifica muncii sale; "Eu l-am trimis in Afganistan? S-a dus pentru bani." când un militar îşi pierde viata in teatrul de operaţii din tara respectiva; „Ce-or fi mai vrând şi profesorii ăştia, că nu-i mai satură Dumnezeu?”, atunci când respectivii îşi strigă nemulţumirile în nu ştiu care piaţă din Capitală. Exemplele ar putea continua cu referiri la situaţii din munca pompierilor, aviatorilor, magistraţilor etc. Ideea însă este că foarte mulţi dintre oameni ar vrea doar banii cu care sunt plătiţi aceşti oameni, nu si sacrificiile, dezavantajele si riscurile meseriilor lor. Acest mod de gândire simplist îl speculează cei ce ne conduc, în dorinţa lor (în mare parte realizată) de a ne învrăjbi pentru a ne manevra mai apoi după bunul lor plac.
Probabil ca vom ajunge sa trăim mai bine atunci când, în loc să strigam către guvernanţi: "Ala de ce are salariul 500 E? Vreau s-ajungă şi el la 150 ca mine!", vom spune: "Uitaţi ca exista salarii de 500, 1000, 10000 E. Vreau să crească şi al meu la 400, 500, 1000, 10000 etc."
Pentru asta va trebui însă să învăţăm să ne respectăm din nou,  aşa cum a ştiut s-o facă din totdeauna românul, care, chiar şi în vremurile cele mai tulburi, şi-a privit cu simpatie profesorul, şi-a stimat medicul şi a avut încredere în poliţie, în justiţie, în Biserică sau Armată.
Prin atitudinea noastră gen "Să moară şi capra vecinului",  le ridicam aleşilor noştri mingea la fileu. Nu le cerem în nici un fel să-şi pună mintea la contribuţie şi să ne mulţumească aducând bunăstare, ci îi lăsăm să adopte decizii demne de mintea unui copil mediocru de gimnaziu, pentru că, doar a reduce veniturile populaţiei ca măsură de ieşire din criză, în opinia mea, nu presupune nici studii economice superioare, nici inteligenta peste medie, din partea celor care le operează.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu