miercuri, 1 decembrie 2010

Romanii puturosi

Românii  au devenit cam puturoşi în ultima perioada. Sau poate că aşa au fost mereu în mintea unora. Până la urmă nu-i nici o nenorocire. Fiecare este liber să vadă realitate aşa cum il ajută cultura şi intelectul. De aceea, în opinia unora, romanii sunt ospitalieri, alţii îi văd ca fiind hoţi, mulţi spun că ar fi inteligenţi şi, nu puţini (culmea!) cred că ar fi extrem de muncitori.
Când însă eticheta de "puturos" este pusă de însuşi Presedintele României, pe frunte românului, situaţia devine extrem de delicată. Asta penru că, de regulă, tot ce-i scapă pe gură unui presedinte, reprezintă "pozitii oficiale". Preşedintele nu este o ţaţă de la ţară care, spărgând seminte pe băncuţa din faţa porţii, cleveteşte cu suratele, într-o după-amiază monotonă dintr-o duminică de vară.
Preşedintele este un cetăţean care şi-a pus o parte din existenţa sa în slujba poporului său. Când a decis să candideze, şi-a asumat ca principale responsabilităţi, apărarea intereselor şi a prestigiului cetătenilor aceste ţări.
Eu l-aş numi pe actulalul preşedinte, "primul puturos al ţării", întrucât se pare că în ultimii şase ani dumnealui a dormit la Cotroceni, din moment ce nu a aflat decât cu câteva zile în urmă, că acest popor este unul de leneşi. Nu contest că nu există şi destui indivizi certaţi cu munca în ţara asta, dar a generaliza în legătură cu acest aspect, mi se pare aproape o blasfemie, iar când acest fapt vine de la Preşedintele Românie, el devine aproape trădare naţională.
Românii n-au fost nicio dată leneşi... Nu sunt nici acum... Doar că, mulţi dintre ei s-au săturat să mai facă muncă "patriotică". Sunt derutaţi, speriaţi, resemnaţi în sărăcia lor unii, ori tentaţi să se orienteze spre diverse speculaţii alţii. De ce au ajuns aşa? Pentru că au constatat pe pielea lor (contrar teoriei preşedintelui), că în România nu se poate trăi bine, dacă munceşti bine.
Nu se întreabă oare domnul preşedinte, de ce românii merg în străinătate, unde fac muncile cele mai grele şi uneori cele mai josnice? Răspunsul e la mintea unui copil de clasa a doua: pentru că acolo sunt plătiţi (chiar dacă nu cum ar merita) atât cât să trăiască bine. Aici, la acelaşi volum de muncă, salariul încasat abia le ajunge unora să-şi plătească întreţinerea pe timp de iarnă.
Eu îi propun domnului Băsescu să facă următorul test: să ofere unui şomer, cu un ajutor de şomaj de 500 lei, un loc de muncă plătit cu 2000 de lei şi să ne spună apoi dacă respectivul a preferat să rămână în şomaj. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci eu jur că din acel moment voi crede tot ceea ce spune dumnealui şi voi fi convins că fac parte dintr-un popor de puturoşi.
Închei cu următorul mesaj: Treziţi-vă, domnilor guvernanţi! Începeţi să lucraţi doar pentru ţara aceasta şi pentru cetăţenii ei... aceia "proşti, da' mulţi"!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu